Soorten Houten vloeren

Er zijn drie basistypes van houten vloeren: massief hout, gemanipuleerd hout en gemanipuleerd laminaat. Elk type heeft zijn eigen verschillende productie- en installatiekosten.

Hardhout, ook wel hardhoutcomposiet genoemd, is het duurste hout dat verkrijgbaar is. Dit type vloer is zeer duurzaam, maar het kan behoorlijk prijzig zijn om te vervangen. Er zijn twee soorten massief hardhout: rode en witte eik. Laminaathout bestaat uit een dunne laag fineer, die vervolgens wordt bedekt met een houtnerfpatroon. Deze soorten vloeren zijn ook zeer duurzaam en kunnen vele jaren meegaan voordat ze moeten worden vervangen.

Engineered wood is een vorm van composiethout, dat wordt geproduceerd door twee verschillende houtsoorten te combineren, zoals hardhout en fineer. Gebouwd hout kan worden gebruikt in combinatie met verschillende andere soorten materialen. Het technische product is goedkoper te produceren dan massief hout en kan langer meegaan dan massief hout. Massief hardhout is een goede keuze als het gaat om een traditionele vloer, terwijl technisch hout meer geschikt is voor een moderne vloer. Het meeste technische hout is gelamineerd en dit maakt het zeer eenvoudig te reinigen en te onderhouden.

Welke Soorten Houten vloeren zijn er ?

Laminaatparket is een goedkopere optie dan massief houten parket. Laminaatparket is samengesteld uit drie lagen dun MDF (medium density fiberboard), die elkaar overlappen om een houten effect te creëren op een gelamineerd stuk hout. Dit type vloer is zeer betaalbaar omdat het een lagere kwaliteitsversie van hardhout is.

Het laatste type vloer dat u moet bekijken is laminaatparket. Deze vloeren bestaan uit lagen van zachte houtnerven bovenop een houtfineer. Gelamineerd parket is relatief goedkoop omdat het uit dezelfde hoeveelheid materiaal bestaat als een massief houten vloer en het goedkoper is om te produceren. Het is echter meestal minder duurzaam dan massief hout en zal minder duur zijn om te vervangen. Gelamineerd parket is niet zo gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden als hardhout, maar is toch veel beter bestand tegen slijtage.

Er zijn verschillende factoren die de prijs van parket beïnvloeden. De eerste factor is de hoeveelheid materiaal die nodig is om de vloer te maken, die wordt gemeten in korrels. Er zijn vier verschillende soorten korrels: elzen, esdoorn, eik, mahonie, teak en kersen. Er is ook een parketkwaliteit die composiethouten vloer wordt genoemd. Deze vloer is gemaakt van twee verschillende houtsoorten en wordt beschouwd als een hybride vloer.

De prijs van parket hangt ook af van de vraag of de vloer is gemaakt of massief. Massief hout is het minst duur om te produceren omdat de arbeid veel lager is. Omdat massief hout meer werk vraagt, is het duurder om te produceren dan technisch hout. Massief hout is daarentegen minder duur om te produceren dan massief laminaat, omdat er minder arbeid voor nodig is.

Massief hout is de meest voorkomende keuze omdat het het gemakkelijkst te installeren is en de meeste mensen de voorkeur geven aan massief houten vloeren. Het leggen van parketvloeren is eenvoudiger dan het leggen van gemanipuleerd hout omdat er minder arbeid aan te pas komt. Gelamineerde parketvloeren daarentegen passen beter bij de hedendaagse woonomgeving en zijn vaak gemakkelijker te leggen. Als u geld wilt besparen op uw nieuwe vloer, kunt u overwegen om laminaat te plaatsen in plaats van massief hout.

Zoals u kunt zien, zijn er vele soorten vloeren beschikbaar die ofwel gemanipuleerd ofwel massief parket gebruiken. Elk type heeft zijn voor- en nadelen, dus het is belangrijk om bij de keuze van uw vloer rekening te houden met het specifieke gebruik ervan. Als u bijvoorbeeld kinderen hebt die meubilair op de vloer moeten kunnen verplaatsen, kunt u kiezen voor gemanipuleerd laminaat en massief hout vermijden, omdat beide voor de kinderen gemakkelijker te verplaatsen zijn.

Als u een duurzame vloer nodig hebt die niet veel onderhoud nodig heeft of als u het niet erg vindt om meer geld te betalen om hem te leggen, dan is massief hout zeker de beste optie voor uw houten vloer. Als u echter een budgetvriendelijke vloer wilt die gemakkelijk te onderhouden is en u het niet erg vindt om af en toe nieuwe meubels te kopen, dan is een houten vloer misschien wel de beste optie voor u.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat houten vloeren een duurdere optie zijn. Ze zijn echter minder duurzaam, vooral als u een houten vloer met een houten uitstraling wilt. Er zijn nog enkele andere redenen waarom dit type vloer misschien wel de juiste is voor u, en als u een huis koopt dat een moderne uitstraling heeft, dan is een hardhouten vloer misschien geen optie.

EEN HOUTEN VLOER LEEFT

Elke plank, elk vloerdeel heeft een unieke tekening. Dat heeft te maken met de hoeveelheid noesten, de vlam en de natuurlijke kleurschakering van het hout. Jong hout – het spint – is lichter van kleur dan het kernhout – het oudere hout – van de boom, en dus ook van de plank. Een houten vloer leeft ook omdat het werkt. Onder invloed van vocht zet het uit, bij droogte krimpt het. Dat zie je vooral bij een houten vloer van planken, zowel bij grenen als bij eiken